Quines marques o segells indiquen que una joia és autèntica?

Els segells en les joies són xicotets gravats que tanquen una gran quantitat d’informació. Sovint passen desapercebuts, però estos símbols i números ens revelen dades clau sobre l’autenticitat, l’origen i la qualitat d’una peça. Des de la puresa del metall fins al fabricant o el país de procedència, els segells permeten al comprador identificar si realment està adquirint una joia d’or o d’un altre material preciós. En este article, t’expliquem què signifiquen els segells més comuns, com reconéixer-los i per què és important parar-los atenció abans de comprar o valorar una joia. Coneix més sobre este xicotet detall que marca la diferència entre una peça comuna i una autèntica joia amb història!

Són obligatoris els segells en les joies?

Les joies a Espanya tenen l’obligació de portar marques de contrast que garantisquen l’autenticitat i qualitat del metall en qüestió, principalment en joies d’or, plata i platí. Esta obligació va ser establida en el Reial decret 197/1988 i ens indica la composició de la mateixa amb dos tipus de segells diferents:

  • Segell de garantia: indica que la joia ha sigut analitzada i verificada per un laboratori autoritzat.
  • Segell de responsabilitat: es correspon amb el segell del fabricador o importador de la joia.

No comptar amb el segell obligatori pot significar que la joia no és autèntica o que no complix els estàndards de qualitat, raó per la qual el comprador corre el risc d’adquirir una joia falsificada o de menor qualitat. Ara bé, cal tindre en compte que existixen excepcions i que no totes les joies compten amb segells o marques de qualitat. Parlem, sobretot, de joies antigues on els segells no eren obligatoris o que puguen haver-se desgastat amb els anys, però també de joies de xicoteta grandària (menys de 3 grams d’or, per exemple), joies molt fines o fràgils que poden ser danyades en cas de posar un segell o joies que porten segells d’altres països.

Com reconéixer segells en joies d’or?

L’or és un metall preciós conegut per la seua gran lluentor, mal·leabilitat i resistència a la corrosió. El seu valor es deu a la seua escassetat i a la dificultat per a trobar-ho, però també a les seues propietats. L’or no s’oxida ni es deteriora amb el temps i pot treballar-se fàcilment per a elaborar joies i altres peces amb ell. A més, és universalment acceptat com un símbol de riquesa, seguretat i prestigi. Per això, en temps de crisi, l’or sol considerar-se un refugi segur per a protegir el valor dels diners. Disposar de peces d’or brinda l’oportunitat al seu posseïdor de poder adquirir diners ràpids en vendre-ho o en forma de crèdit (amb la possibilitat de recuperar-ho posteriorment) mitjançant l’empenyorament de joies, com fem en CrediMonte. Així mateix, els nostres professionals s’encarreguen de taxar les joies enfront del client per a revisar les seues característiques i el valor real.

Catàleg de segells en joies d’or

Cal tindre en compte que no tot l’or té el mateix valor. Això és una cosa que depén de la seua puresa i composició. L’or en estat pur té el valor més elevat, no obstant això, per al seu ús en joieria es combina amb altres metalls amb la finalitat d’atorgar una major duresa, i això és una cosa que podem comprovar gràcies als segells en joies d’or. En concret, al catàleg de segells en joies d’or que pot expressar-se en quirats o en mil·lèsimes:

  • 24K o  999: Or pur (99.9%).
  • 22K o 916: 91,6% d’or.
  • 21K o 875: 87,5% d’or.
  • 18K o 750: 75% d’or (molt comú a Europa).
  • 14K o  585: 58,5% d’or.
  • 10K o 417: 41,7% d’or (comú als EUA).
  • 9K o 375: 37,5% d’or (comú al Regne Unit).

Punxons i marques de segells en joies d’or

A part dels segells, a vegades pot trobar-se un símbol, inicials o un logo que identifica al fabricant o taller que va elaborar la peça. Cada marca està registrada oficialment i servix per a rastrejar la procedència. Per a respondre a com reconéixer els segells de les joies cal tindre en compte també els símbols oficials del país que certifiquen que es tracta d’este metall, encara que actualment ja no s’utilitzen. Per exemple, a Suïssa els rellotges d’or de butxaca tenien gravats un segell d’un esquirol per a marcar peces de 14 quirats. A França també podem trobar símbols oficials en algunes joies o monedes oficials antigues com un cap d’àguila. D’altra banda, en molts països europeus és obligatori que la peça d’or passe per un laboratori oficial perquè li afija el segell addicional amb la finalitat de certificar la seua autenticitat i puresa. En definitiva, a més del segell amb el número de puresa, les joies poden portar un punxó del fabricador i el segell del laboratori oficial de contrast, segons el país.

Com reconéixer els segells de les joies d’altres metalls?

Com indicàvem, reconéixer els segells en joies és clau per a saber la seua autenticitat i qualitat. Estos segells solen estar gravats en zones poc visibles de la joia, com l’interior d’un anell o el tancament d’un collaret. A part de l’or, estes marques són visibles en altres metalls com són la plata, el platí i el pal·ladi.

  • En la plata, els segells més comuns són 925, 900 o 800, que indiquen la puresa en mil·lèsimes. El més habitual és el 925, que correspon a plata esterlina o plata de llei (92,5% de plata pura). També pot portar les lletres “Sterling” o símbols nacionals, com el cap de lleó en joies britàniques.
  • El platí s’identifica amb segells com 950, 900 o fins i tot PT o PLAT, i garantix un contingut del 95% de platí pur. El platí és més pesat i dens que l’or.
  • El pal·ladi, més recent en joieria, es marca amb PD950 o PD999. És lleuger i té una lluentor similar al platí.